WAT VOOR AMBACHTEN HEBBEN WE DAN ZOAL IN HUIS?
Een rondje over de werkvloer leidt ons langs verschillende werkstations. We hebben een aantal van onze zijinstromers gevraagd wat hun bij metaalbewerking gebracht heeft.
Egbert
Na zijn militaire dienst had hij duidelijk geen pad voor ogen. Na allerlei hand en span diensten verricht te hebben, kwam Egbert in contact met Warnier toen het nog Ferkov heette. Geen slechte keuze, want dat was meer dan 30 jaar geleden.
Ted
Ted is maar liefst 24 jaar tandarts geweest. Van boren naar frezen dus? Aldus Ted doet een tandarts meer aan frezen dan boren. Is dat niet toevallig? Hij was al langer hobbymatig met metaal bezig, dus deze omscholing naar frezer was snel geregeld en nu werkt hij al meer dan 10 jaar bij ons.
Jelle
Jelle komt uit Lemmer, maar heeft voordat hij bij ons kwam op de visafslag op Urk gewerkt. Dit heeft hij een poos gedaan, maar hij werd werkloos. Door Randstad werd hij benaderd voor een opleiding tot metaalbewerker. Onder het mom van “waarom ook niet” begon hij en dat is niet slecht bevallen. Het hebben van een eigen werkstation en de variatie zorgen dat hij nu al 5 jaar hier werkt.
Mark
Toen hij jong was, is Mark levensmiddelentechnologie gaan studeren. Eigenlijk omdat hij niet wist wat hij wilde worden. Hij heeft de studie 3 jaar volgehouden, maar het studentenleven was leuker dan studeren. Via een buurjongen kwam hij in contact met het draaien. Dat je iets maakt wat je fysiek kan vasthouden en dat elke dag anders is, maakt het zo leuk.
Remco
Remko is opgeleid als technisch tekenaar. Dit deed hij voor een bedrijf wat installaties voor de voedselindustrie ontwerpt en daarna voor een bedrijf in de scheepsbouw. De hele dag achter een beeldscherm zitten begon hem toch tegen te staan, dus hij waagde de overstap naar CNC frezen, hoewel hij dat nog nooit gedaan had. Dit vind hij een geweldig vak: met hoofd én handen aan het werk!
HIER DRAAIT HET OM
Is het gek dat wij al deze verschillende beroepsgroepen “verzameld” hebben in een metaalbewerkingsbedrijf? Wij denken van niet. Natuurlijk is enige affiniteit met metaal en technisch inzicht wel nodig voor het werk, maar we merken dat wij mensen vooral selecteren op de eigenschappen die ze daarnaast hebben.
Wij vragen van onze medewerkers namelijk best wel wat eigen inzicht en initiatief bijvoorbeeld. Zo moeten draaiers en frezers zelf de machine programmeren en hun eigen planning maken op de machines waar ze voor verantwoordelijk zijn. Grappig genoeg vinden we op kantoor dan weer meerdere mensen die eerst ervaring in metaalbewerking hebben opgedaan en daarna doorgestroomd zijn.
De kwaliteiten om werk goed uit te voeren zijn niet gekoppeld aan een opleiding, maar aan karaktereigenschappen en talenten. We zoeken bijvoorbeeld voor een draaier of frezer ook naar technisch- en ruimtelijk inzicht, oog voor detail maar ook vaardigheden als plannen en overzicht hebben. Je moet je werk goed kunnen organiseren. Er zijn vele beroepen waar deze kwaliteiten ook nodig zijn, daarom staan we altijd open voor zij-instromers.